Hiša IAQUIN • +386 41 456 506

KONTAKT

SOBE        VINO         RESTAVRACIJA (kmalu)

Svet vina ga je navdušil leta 1997. V obdobju, ko so prevladovala močna, robustna vina brez elegance,
je pridelal svoje prvo vino – letnik 1999. Po letu 2011 pa se je posvetil ustvarjanju vin z izrazito eleganco, na katera je izjemno ponosen.

Ustvarjanje vin je plod več kot dveh desetletij raziskovanj, iskanj in spoznanj, …

 da je tradicija velikih vin tista prava. Da je samoumevna. In da ni bližnjic. Če je v družini tradicija vinogradništvo, se moraš sam odločiti, po katerem vinu te bodo poznali, pravi. Po kateri sorti in kateri kvaliteti. Veš, kje bo ta trta rasla, ker spada natanko tja in nikamor drugam. Zaupaš postopkom in letom. Nezgrešljivo. “Ta naša ravnina Preval ob bregu potoka paše chardoneyu za penine, chardonnay na hribu pa je naše veliko vino chardonnay. Vinograd tokaja za hišo, ker samo tam je prava lega zanj, pa majhen vinograd malvazije tam, kjer je bil vedno. Na hribu pa rdeče, merlot in cabernet. In nič več, ker nima smisla. Delal bom tako, kot zapoveduje tradicija velikih vin, ker je po moje to edina prava filozofija, če hočeš vrhunsko vino. Kar je manj kot vrhunsko, me ne zanima. Pridelamo štirinajst tisoč steklenic. Na način, kot delamo zdaj, bomo morda v prihodnosti pridelali petdeset tisoč steklenic. Kako sestaviti tradicijo in znanje pa moraš skozi leta ugotoviti sam”, pravi Jakončič.

BLANC DE BLANCS – 2018 extra brut

Penina živahne slamnate barve z zelenimi odtenki in diskretnim perlažem, ki z drobnimi biseri naznanja dolgo sekundarno vrenje. Vonj izrazito cveten, s poudarkom na akaciji in vinogradniški breskvi ter nežno prisotnostjo kruhove skorje. V ustih čisto, prijetno sadno, rahlo medeno (lipa). Izjemno sveže in harmonično, s prijetno mineralnim pookusom. Idealen aperitiv, ki lahko spremlja tudi mnoge jedi z ribjega ali mesnega menuja, čeprav sploh ne potrebuje hrane, da se razživi.

DOLAN (sauvignonasse) 2019

Vino zlatorumene barve z zelenimi odtenki in bogatega telesa, ki ga napovedujejo počasi polzeče srage po stenah kozarca. Prepričljiv vonj, s poudarkom na cvetočih grmih (rešeljika, črni trn, glog) in zeliščih. V ustih zagoneten, večplasten, travnat in saden, meden in mineralen, z dolgim pookusom, v katerem začutimo kruhovo skorjo, pa tudi biskvitno testo. Idealen spremljevalec srednje staranih pršutov in pancete, odličen sopotnik zeliščnih jedi, mesnih jedi in jedi z morskimi sadeži ter srednje zrelih sirov.

MALVAZIJA 2020

Vino intenzivne rumene barve z zlatimi odtenki. Vonj izrazito meden s prepletom travniških cvetic in lipe, pa tudi sadja, predvsem marelic, breskev in melone. V ustih se izkaže s mineralno noto in kislino. Prepričljiva zrelost še vedno mladostnega vina. Idealno spremlja številne hladne in tople predjedi ter blage sire.

CHARDONNAY 2019

Vino intenzivne rumene barve z zlatimi odtenki. Ta sorta je sadna in zeliščna, začimbna in travnata, medena in zemljata. Telo je krepko, svežina sloni na mineralih in na slanosti. Vsak požirek napeljuje k naslednjemu požirku, še zlasti če ga spremlja hrana, ki se ujema s tem vinom, morske jedi, perutnina, odojek in jagenjček ter trdi zreli siri.

JAK 2019

Rdeča zvrst Cabernet Sauvignona in Merlota. Vino je bistro, rubinasto rdeče barve in gosto. Vonj je takoj zaznaven. Gre za intenzivne in elegantne note črnega ribeza in borovnic, slive … takoj za tem, ko se vino razpre in zadiha, jim sledijo še gozdni sadeži, mlečna čokolada, kava in malo poprastih tonov. Po okusu v ustni votlini je vino suho, toplo, mehko, sveže in mineralno. To vrhunsko vino ima uravnoteženo in krepko telo, intenziven okus in eleganco ter obstojnost. Je kot nalašč za družbo krepkim mesnim jedem, intenzivnim sirom in suhomesnatim dobrotam.
Strokovnjaki mu pripisujejo zmožnost staranja zavidljivih petnajst let.

MERLOT 2018

Vino intenzivne, goste barve, pretežno temno rubinaste, rob pa nakazuje zrele rjavo-opečnate note. Cvetica je sadna, vendar z dodatkom zelišč in začimb, grafita in pravega črnila, pa tudi vonja po usnju. V ustih sledi eksplozija okusov, v kateri se posamezne prvine (kislost, slanost, grenkoba, sladkost) borijo za začasno prevlado, nato pa se strnejo v harmoničen skupen okus. Prepoznamo drobne gozdne sadeže, črne češnje hrustavke, karamelizirano čebulno marmelado in še marsikaj, lahko pa se mu prepustimo brez razmišljanja. Vino je ustvarjeno za spremljavo dobro uležanega mesa na žaru, ujema se tudi z veganskimi jedmi.

CABERNET SAUVIGNON 2016

Vino intenzivne rubinaste barve, ki skrbno prekriva vsakršne znake staranja. Cvetica je pretežno sadna, vendar z dobršnim odmerkom začimb in značilnim bordojskim dotikom zelene paprike. Po okusu je vino sprva prijetno tanično, nekoliko grenko, nato si sledijo zaznave sadja, nakar pride val slanosti (mineralnosti) in končne svežine (kisline). Zaključek je mogočen, z asociacijo na marmelade iz drobnega gozdnega sadja (predvsem borovnic in malin) z dodatkom vanilje, vendar brez osladnosti. To je vino, ki odlično spremlja krepke mesne jedi, pa tudi povsem preprosto pico z obiljem paradižnika, siri in suhomesnatimi dobrotami.